At bygge karrieren på relationer, nærvær og vestjysk sindighed

(Arkiv: Mer’ Monitor! 46) Den 26-årige guitarist og sangskriver, Karl Kristian fra Hvide Sande, er så småt ved at etablere sig på den danske musikscene, eller skulle man i første omgang sige den vestjyske. Det er nemlig med udgangspunkt i det nære og det der ligger lige foran, at hans stigende succes tager form. Mer’ Monitor! har mødt ham til en snak om at skabe sig et navn på egne præmisser. 

Karl Kristian har taget den store tur. Fra kælderen under musikskolen i Holstebro, til at stå på scenen foran et fyldt Royal Arena sammen med nordnordnord, som opvarmningsband for Carpark North. Det var her han fik de første erfaringer som bandmedlem og de helt store produktioner, men skal han beskrive sig selv som musiker, er det et lidt andet billede der toner frem:

– En god beskrivelse af min profil og mig som kunstner og musiker, vil nok være en vaskeægte spillemand.

At være spillemand betyder for Karl Kristian først og fremmest, at det er glæden ved at spille der er afgørende, om det så er i indkørsler, til firmafester og bryllupper, eller som ovenfor, på de store scener. Drømmene er der, men det er glæden der skal danne fundamentet.

– Drømme er en sjov og dejlig størrelse. Jeg drømmer om de store scener, fjernsyns optrædener og store øjeblikke. De vil altid være der og det skal de have lov til. Men når jeg dykker lidt dybere, så vil jeg jo egentligt bare gerne være glad. Være lykkelig. Sammen med kærligheden, er musikken det tætteste jeg er kommet på lykken. Som sangskriver vil jeg gerne have noget at fortælle og noget at synge om. Ellers har det ikke den store værdi for mig, sådan helt personligt.

Ny perspektiver i en svær tid

Glæden blev dog sat på prøve for Karl Kristian, som for mange andre musikere i landet, da en ny virkelighed satte ind i det tidlige forår 2020. Først ramte frustrationen, så en vis lettelse og dernæst rastløsheden, og det satte ham på et nyt spor:

– Jeg tænkte, at alle musikere nu var på samme vilkår og jeg ville udnytte internettet med online koncerter, et corona-nummer og indspille nyt musik. Der var en motivation til at gøre sig umage. Det gør jeg altid, men denne gang, var der mere tid og så bliver tingene bare bedre.

Karl Kristian satte gang i en proces, der skulle resultere i en kreativ periode med nye sange og inspiration:

– Jeg samlede holdet, da vi måtte det, og så indspillede vi nye sange i stuen hos Henny, min faster i Kibæk. Her fik vi besøg af Palle Hjorth, og det var både hyggeligt og enormt spændende at arbejde som band igen. Det er de sange, jeg er ved at udgive nu. To af dem er ude og den sidste er stadig ikke klar endnu. Det siger noget om den langsommelige proces, men det kan høres i både produktion, arrangement og formidling.

Mødet med Palle Hjorth får stor betydning, men det vender vi lige tilbage til. I fasterens stue bliver det i første omgang en ny arbejdsproces med større dybde, der kommer til at forme Karl Kristian som musiker. Kreativiteten og arbejdsprocessen modnes, men koncerterne udebliver og regninger skal betales. Karl Kristian forklarer:

-Det var den kreative vinkel, så røg udstødningen i min bil. Der var ikke flere penge på kontoen og selv svømmehallen, hvor jeg er livredder, var lukket ned. Jeg lavede et forsigtigt opslag på Facebook og var åben for alt, hvad der dukkede op og til en sveden pris. Jeg endte med at spille 20+ betalte koncerter den sommer. Jeg åbnede en købmand, spillede til konfirmation, dukkede op i haver og i folks private hjem. Det var helt overvældende at mærke folk i virkeligheden og med den online opbakning. Den betyder meget og det giver mig både drivkraft og en ro til at lave egne arrangementer i stedet for, at være træt af de koncerter jeg ikke spiller.

– Og når ja! Så er jeg begyndt at lave videoer. Jeg har altid elsket at lave live sessions og nu var tiden inde til, at tage et skridt op med udstyret og færdighederne bag kameraet. Jeg har lavet en stor musikvideo produktion og et par live sessions, som jeg har kæmpe optur over. Netop fordi det har været spændende og svært, samtidigt med at det er brugbart under corona, lige så vel som efter. Og der er også en enkel live session fra Hvide Sande svømmehal med en gammel rytmeboks. Den idé havde jeg ikke fået, hvis jeg havde spillet som før. Motivationen under lock down har helt sikkert været at gøre noget helt særligt. Det tror jeg, at jeg vil blive ved med

Professionalisme smitter… tilbage til Palle Hjorth

En udviklingsproces er sjældent en planlagt strategi, men nærmere at være åben overfor de muligheder der opstår. Det gælder også for Karl Kristian, og den første åbning kom da han gik i gang med sit første album:

– Jeg producerede det meste i baggangen i Viby, hvor jeg boede, indtil jeg blev kontaktet af Palle Hjorth, som spiller med bl.a. Peter Sommer og Poul Krebs. Han endte med at spille med på debutalbummet ’Før Jeg Sover Ind’, mit største projekt indtil videre og store hjertebarn. Hvis der er nogen, der rykker mine musikalske, kunstneriske og professionelle færdigheder, så er det Palle Hjorth. Det er et samarbejde, jeg er utroligt taknemmelig over og det har også været med til, at sætte projektet i perspektiv. Jeg lærer hele tiden, og det at kunne producere og nørde alt det, der er rundt om musikken, gør at jeg bliver skarpere og skarpere på, hvad jeg kan og hvem jeg skal invitere ind. Hele albumprocessen har været fantastisk og også meget hårdt. Men jeg er blevet bekræftet i, at jeg skal være mig selv i det, jeg laver. Ellers brænder jeg ud, og det er der jo ingen grund til.

Palle Hjorth åbnede ikke alene dørene til nye perspektiver og øget professionalisme, men også til en række nye inspirationskilder. Blandt andet fik han kontakt med Thomas Alstrup fra Jonah Blacksmith, som kunne byde ind med mix og flere gode råd.

Nu rykker det for alvor for Karl Kristian, og pludselig står han som korsanger på et Poul Krebs album. Karl Kristian forklarer:

– Jeg kender Anna Krebs, der med sit ’Stille Støj’ inviterede mig ned til et lille kig. Da Palle så skriver til mig, at jeg skal komme lidt før, fordi: ”… Det kan jo være du kommer med på kor”, så er jeg lige ved at få maden galt i halsen. Jeg er stor tilhænger af Poul Krebs og den mulighed var helt fantastisk. Noget jeg særlig tog med mig videre, var den her tilgang til musik og at det var meget naturligt, at jeg selvfølgelig bare skulle synge med. Det er bare musik. Oven i hatten er det nogle dygtige musikere, der virkeligt brænder for, at skabe noget helt fantastisk musik. Det kræver en mængde håndværk, som jeg også vægter meget højt, og jeg tror, at det var derfor, det var så naturligt og jordnært.

– Nu kender jeg Poul Krebs og har været på Samsø og skrive sange med ham, lavet lidt musikvideo sammen og flere spændende projekter i fremtiden. Jeg ser det meget som nogle gode relationer, frem for en samarbejdspartner. Men fordi de er så professionelle, så får jeg selv lyst til at være det samme.

 

Når jeg har noget på hjertet, så lytter folk – og de sociale medier

Følger man Karl Kristian på de sociale medier, får man hurtigt indtrykket af en musiker med noget på hjertet. Sange om kærlighed, ensomhed eller om det at være på sidelinjen til andres lidt anderledes liv i sangen Superhelt, som handler om børn med specielle behov. Det kræver dog at man går sine egne veje, som Karl Kristian forklarer:

– Jeg har prøvet et par enkle gange at efterligne de strategier jeg ser hos mine kolleger og venner. Først og fremmest virker det ikke for mig og for det andet, så virker det ikke for mine følgere. Jeg har fundet ud af, at når jeg har noget på hjerte, så lytter folk. Hvis jeg smider et pre-save link, som jeg da har gjort et par gange, så er der bare ingen reaktioner. Men igen, jeg ville heller aldrig selv pre save eller bruge sådan en playliste.

– Jeg kan godt lide, at det første indtryk af en ny sang bliver med både lyd og billede og at jeg kan give andre den oplevelse, som jeg selv har med mine sange. Det kan jeg se på mine Facebookstatistikker, at det kan lytterne også. Sammen med den tanke, har jeg et anstrengt forhold til vores brug af de sociale medier. Jeg har ikke lyst til at smide mere brænde på et bål, jeg ikke selv ville have antændt. Sagt på en anden måde, så bliver jeg nok aldrig blogger, men jeg vil gerne være historiefortæller og her er der noget positivt ved den platform, vi har på nettet.

Sange fra et musikliv med mening

Karl Kristian er først og fremmest guitarist, så det er her melodierne dukker op. Hvad angår teksten, så kan den godt være lidt længere undervejs.

– De mere indadvendte og personlige tekster kommer som regel frem, når noget har fyldt i længe og til sidst ikke kan holdes inde mere. Når den følelse så er forstærket, så er der ikke tvivl om hvilken melodi, den skal have. De andre sange opstår bare ud af det blå, sammen med de historier, der ligger lige foran mig. F.eks. en af de seneste sange ’Superhelt’, der handler om nogle af de børn, jeg har mødt ude på en specialskole i forbindelse med min praktik under pædagoguddannelsen. Særligt mentalisering, er noget, jeg er optaget af lige nu og noget der fylder, så det har jeg skrevet en sang om. Hvordan er det at være forælder til et barn med de udfordringer? Og hvor er det fantastisk, at de har hver deres superkræft på trods af alt det, der ikke helt virker.

Sangene skal give mening for Karl Kristian, ellers har det ingen værdi for ham eller hans publikum. Det er de præmisser han bygger sit musikliv på. Det handler ikke om at præstere:

– For mig er det jo et åndehul, et fællesskab, en terapiform, et rush og lige så stille mit arbejde. Det rummer så mange gode værdier, at jeg ikke vil sætte det over styr, for at præstere i et samfund med utroligt meget pres fra omverdenen og en til tider utaknemmelig musikbranche. Vi skal efterhånden alle sammen ville noget og kunne opnå noget, for at vi ikke er en fiasko. Det der driver mig allermest, er at mærke de mennesker, der bakker mig op i at være mig selv. Dem er der heldigvis mange af rundt i krogene. De er mit publikum. Jeg holder naturligvis af dem på forskelligvis og så vil jeg jo gerne blive endnu bedre til det, jeg gør og give dem det tilbage. Hvis den udvikling fortsætter, så skal jeg nok komme ud og stå på en festivalscene og spille lidt i fjernsyn, og så vil det jo blive en helt fantastisk oplevelse, netop fordi, at jeg har mig selv med.

Se mere om Karl Kristian på: www.facebook.com/karlkristianmusik

Se mere om Stille Støj på: www.facebook.com/stillestoj

En ekstra drøm – Musik på egne præmisser:

En anden drøm er at skabe mere musik i Hvide Sande. Åbne et spillested, lave live sessions på Æ Tyskerhavn, workshops og alt muligt andet. Det er så dejligt et sted, med en så særlig stemning og natur. Der er helt sikkert et potentiale for et nyt kulturliv. Det vil jeg gerne være med til at skabe. I stedet for at ærgre mig over alle de spillesteder, hvor jeg ikke kan sælge nogle billetter, så begynder jeg at få øjnene op for alt det, jeg har lige foran mig. Jeg regner stærkt med at stille mit anlæg op på havnen i Hvide Sande over sommerferien, der skal i alle sammen være mere end velkomne til lidt musik og en snak.

Artiklen er fra Mer’ Monitor! 46

Skrevet af Ricco A. Jensen

Foto: Malthe Dahl Bennedsen

VIDSTE DU AT?