Karrierekanonen: Fravær tager skridtet mod det kommercielle

FraværEfterskolevennerne, Nikolaj Pellegrini og Gustav Müller, har sat kurs mod den kommercielle stjernehimmel efter sejren i Karrierekanonen 2018. I august 2019 vendte de tilbage til Smukfest med egen koncert, som en del af præmien. Mer’ Monitor! var med og fik en snak med bandet om det seneste års karrierevalg.

Drømmen om at ’make it’ i musikken kan folde sig ud før end man aner. Fatter ’branchen’ interesse for projektet, kan det hele pludseligt gå stærkt, men man risikerer også at professionelle hurtigt tager over og skubber til det projekt, som engang var et intimt projekt mellem venner. Det er ikke helt ukendt land for de to venner bag synthpop-duoen Fravær.

- Fravær startede som et meget intimt projekt mellem os. Vi lavede en sang, og pludselig tog det sindssygt meget fart med karrierekanonen, pladeselskab og samarbejdspartnere.

- Det har for os nogle gange været en udfordring, at holde os selv med i det, forklarer Nikolaj og Gustav, og peger samtidig på hvad der har holdt dem tæt på kernen i projektet,

- vi har været meget fokuserede på, at vedligeholde den personlighed og intimitet i sangskrivningen, som vi synes var Fravær

// Artiklen er fra Mer' Monitor! 40. Læs flere inspirerende artikler //

Med duoens egne ord, så udforsker de et ungdommeligt tekstunivers med rødder i overgangen fra teenager til voksen, og hvad disse år indebærer. En overgang 19-årige Nikolaj og 18-årige Gustav har fået en ekstra dimension på med den tidlige entré i den voksne musikbranche.

Tilbage i bøgeskoven

Der er sket meget for drengene i Fravær det seneste år, men adspurgt så stikker en milepæl tydeligt frem og har sat skub i en intens udviklingsrejse.

-. Vi vandt Karrierekanonen, vi blev signet, vi har udgivet en single, spillet Smukfest to gange og spillet med P3 Lågsus til gymfest i Grenaa. Der er sket rigtig mange vilde ting det sidste år, og alting er virkelig gået stærkt. Hvis vi skal vælge én, må det dog være Karrierekanonen. Det er det mest surrealistiske vi nogensinde har oplevet - det er svært at sætte ord på.

FraværliveMed Karrierekanonen følger en række ’præmier’, som bl.a.et intenst karrierevejledningsforløb. Den anden præmie er en plads i programmet til det kommende års festival. I august måned var de så tilbage i bøgeskoven, hvor opgaven var P3 Scenen.

- Det var enormt fedt at vende tilbage til skoven, og vi havde en kæmpe fest hele ugen! Vi ankom tirsdag for at tage ned til Live Camp og høre de nye Karrierekanonen-deltagere, og det bragte de bedste minder frem fra sidste år. Vores egen koncert var også god, vi fik lov til at spille i P3-Teltet, som bare er GIGANTISK. Vi kan virkelig mærke at vi har rykket os, vores set er blevet bedre og større og vi har øvet sindssygt meget.

Tør satse på musikken

Det er uomgængeligt at Karrierekanonen har etableret sig som en væsentlig bidragyder til den danske musikstjernehimmel. Det vidner listen af tideligere vindere ikke mindst om.

Hos drengene i Fravær er der heller ingen tvivl om hvor vigtig konkurrencen har været for deres hastige udvikling.

- Karrierekanonen er det bedste der er sket for os, både professionelt og personligt! Der sker noget helt specielt når man bliver taget seriøst for første gang, som gjorde at vi selv havde mod på at give den alt hvad vi havde. Vi havde ikke været hvor vi er i dag uden KK eller de fantastiske mennesker der står bag!

Opbakningen har nu gjort at drengene tør sætte alt ind på musikken. De står stærkt i dag, men det har været et hektisk år med flere sammenfaldende begivenheder.

- Efter Karrierekanonen skulle vi igennem et udviklingsforløb med Bandakademiet, spille nogle koncerter og finde ud af hvilken vej vi ville gå med musikken. Dog skulle vi samtidigt starte i 3.g, hvilket har gjort det sidste år meget presset. Vi har hele tiden skullet balancere musikken med skolen, men efter Karrierekanonen valgte vi at fokusere meget mere på musikken. I den periode har vi udvidet vores team med management, booking og har ikke mindst skrevet pladekontrakt med Universal Music, som er et kæmpe skridt for os! Vi opvarmede endda til P3 Guld i januar, hvilket var super sejt. Vi blev heldigvis også studenter samtidigt, hvilket også var en kæmpe sejr for os

Fra hyggeprojekt til kommerciel satsning

En af de store udfordringer for de to venner, har været at tage projektet fra hyggeniveau til det seriøse, og samtidig skubbe sangskrivningen i kommerciel retning, stadig med udgangspunktet og ånden intakt.

- Kommerciel popmusik var faktisk noget af det sværeste at lave i starten, fordi projektet til at starte med ikke bundede i det kommercielle. Men vi synes alligevel at vi har lært sindssygt meget indenfor det sidste år, specielt hvordan vi bevarer ånden af projektet, men samtidigt skriver mere kommercielle sange, og vi glæder os utrolig meget til at vise det hele! Man kan sige, at selvom det har været et meget udfordrende skift fra at hygge sig med musikken efter skole, til at lave det som sin primære beskæftigelse, så er det hér vi har udviklet os allermest.

Fravær står stærkt, og er nu et seriøst band – og et makkerskab mellem to venner. Der ligger dog ikke en skemalagt fremtid foran dem. Verden er stadig åben

- Med et voksende sangkatalog og et liveshow der er bedre end nogensinde, er vi klar til hvad end fremtiden bringer. I første omgang starter vi nok med at udgive noget mere musik, slutter Nikolaj Pellegrini og Gustav Müller.

Følg Fravær her: https://www.facebook.com/fravaermusic/

Billede øverst: Philip Temple / Billede nederst: Peter Nørris

Karrierekanonen er et samarbejde mellem DR, Bandakademiet og Smukfest.