Opvarmningsfestivalen Live Camp før Smukfest samler et stort ungt publikum om ny dansk musik. Tre dage hvor de nye artister er stjernerne, hvor branchen i den grad lytter, og hvor tre udvalgte pludselig befinder sig på Smukfests hovedscener. Adgangskrav: Gør dig synlig i landskabet!
’Arbejder du målrettet med dit musikprojekt, og markerer du dig i musiklandskabet i løbet af året, så finder vi dig’. Sådan lyder det klare budskab fra chefbooker på Smukfest, Mikkel Xavier.
Vi har sat Mikkel stævne, her godt en måned efter tonerne er klinget ud i bøgeskoven, for at gøre status på årets festival og ikke mindst Live Camp-dagene.
– Som booker med de musikalske briller på, står jeg tilbage med en store glæde over årets festival. Jeg oplever et markant mere nysgerrigt publikum, der går på opdagelse i ny musik – også hos de mindre navne på programmet.
Det mærker man også i løbet af Live Camp-dagene på teltområdet Kærligheden, hvor den helt nye musik er at finde. Områdets tidligt fremmødte og unge publikum har ellers meget de skal nå blandt teltpæle, øl-bonger og kreative boldspil. Alligevel finder de vej til scenen, som Mikkel forklarer,
– Det virker til at opmærksomheden mod Live Camp-scenen for alvor har bidt sig fast hos de unge, som trofast og nysgerrigt tropper op når artisterne går på. Det giver en utrolig god energi omkring musikken.
Backstage: branchen udpeger og lytter
Smukfest har gennem forskellige initiativer haft øjne og ører rettet mod vækstlaget siden 80’erne, og i 2011 kom Live Camp til. Undervejs har Karrierekanonen været en del af programmet, men nu er hovedfokus tilbage på at præsentere et bredt udvalg af artister og genrer fra hele landet gennem branchens aktører.
Der er derfor ikke noget ansøgningslink at finde for unge bands og artister. Ifølge Mikkel Xavier går vejen til det mest engagerede og interessante line-up nemlig gennem branchens ører og øjne.
– Vi på Smukfest peger ikke på bands og artister i Live Camp-sammenhæng. Vi peger i stedet på – og inviterer – en lang række af landets musikinitiativer og brancheaktører til at udpege de artister de finder interessante.
– Når vi har en så bred vifte af engagerede musikbrancheaktører, der året igennem lytter og oplever så meget ny musik, så mener vi også det er mest interessant at de udvælger. Det engagerer dem også ind på festivalen, hvor der også er nyt for dem at komme efter.
Netværket er stærkere end konkurrencen
Stemningen sitrer omkring Live Camp-scenen, både foran og bagved scenen. Det kan måske skyldes et par afgørende ingredienser. Backstage på Live Camp er nemlig på ingen måder blot et par ølkasser og en skurvogn, men et hyggeligt indrettet samlingssted for de 35 optrædende bands og artister, samt branche- og mediefolk.
Det er netop også en af hovedtankerne bag initiativet.
– Det skal være fedt at være på Smukfest for alle vores artister. Store som små. En gammel tommelfingerregel fra vores side har været, at den artist der bad om mest, skulle være gældende for alle. Det kan vi dog ikke helt efterleve med nutidens artister, men det centrale står ved magt: alle skal have en god oplevelse og føle sig velkomne.
Forholdende bag scenen har helt sikkert en stor betydning for den gode stemning – og ikke mindst for at skabe gode kontakter.
– Forholdene gør at musikerne har lyst til at blive hængende. Det skaber i sig selv en god stemning. Derudover har vi jo netop et stort tilløb af branche- og mediefolk som følge af kurateringsordningen, hvor branchen udpeger de optrædende artister. Det gør ikke blot at de er der for ’deres egen artist’, men lytter interesseret til alle. Så der er potentiel mulighed for at blive set af og komme i snak med en lang række gode folk.
Netværket er derfor også vigtigere end konkurrencen, ifølge Mikkel Xavier.
– Konkurrencen er egentlig ikke afgørende. Vi kalder dem f.eks. heller ikke vindere, men udvalgte. Tre artister udvælges af vores bookere på Walters Musikcafé, med fokus på at de leverede noget exceptionelt på scenen.
Måske kommer de tilbage på festivalen…
Der er noget at række ud efter, som optrædende på Live Camp. Men det gælder ikke kun de tre udvalgte, som får den ekstra bonus at blive præsenteret på Smukfests hovedscener de følgende dage. Alle er blevet set og hørt af folk med fingeren på pulsen. Måske var en optræden på Live Camp et vendepunkt, måske et nyt bekendtskab blandt branchens aktører, eller måske går bandet i opløsning og man vender tilbage – en erfaring rigere – i en anden sammenhæng. Som Mikkel Xavier forklarer,
– Det er ikke altid det første projekt lykkedes. Men så kommer man måske tilbage i en ny sammenhæng, som solo eller andet. Tobias Rahim gjorde sine erfaringer på Live Camp i sin tid med bandet Camilo & Grande. Nu headliner han scener over hele landet og ikke mindst Bøgescenen her på festivalen.
Der er således mange gode grunde til at Live Camp-konceptet holder, ifølge Mikkel Xavier, og derfor ser han heller ikke umiddelbart store forandringer i den nærmeste fremtid. Dog mener han at de kan blive bedre på ét væsentligt område.
– Vi har ikke i planerne at justere, men vi kunne godt arbejde med mere åbenhed i forhold til aktørerne. Her kan vi godt blive bedre til at være tydelige omkring hvilke samarbejdspartnere og dermed kuratorer vi samarbejder med, og dermed hvordan man kommer i betragtning til en plads på Live Camp. Selvom man ikke kan ansøge, kan man jo godt gøre noget for aktivt at komme i søgelyset.
Foto: Jesper Callesen
Foto nederst: Una Strait Larsen